Familieklubbens baggrund

 

Billedresultat for vladimir hudolin

Vladimir Hudolin (1922 – 1996, Professor i psykiatri).

Klubsystemets historie går tilbage til 1964. Det blev udviklet af Vladimir Hudolin, og en gruppe engagerede kolleger. De første klubber, for familier med alkoholrelaterede og andre misbrugsproblematikker startede i Zagreb i Kroatien i det daværende Jugoslavien.

I 1979 blev den første klub åbnet i Trieste i Norditalien, hvor Hudolin begyndte at arbejde i Italien. Klubberne spredtes hurtigt i Italien, og der er nu over 2000 klubber. Derudover er klubberne udbredt til andre lande. Familieklubberne er i dag anerkendt som en effektiv metode i behandlingen af alkoholmisbrug og relaterede problemer.

 

Familieklubsystemet

er baseret på den socialøkologiske tankegang. Hele familien inddrages i at ændre livsstil, med baggrund i, at det er hele familiens problem af få skabt en bedre balance i familiens samspil.

Familieklubbens vision er et samfund, hvor det er i orden at sige “Nej tak” til alkohol.

Familieklubberne er uafhængige af politiske, religiøse eller kommercielle interesser.

Hudolins metode

bliver også kaldt systemisk. Dette betyder at den alkoholafhængige ikke adskilles fra familien og samfundet. “Behandlingen” er nærmest en social kulturel proces. I denne proces forventes en ændring af adfærd og livsstil hos alle medlemmer af familien. Hele familien må acceptere at skulle ændre adfærd på nogle områder. Denne indstilling er vigtig. Der er ikke nogen nemme løsninger.

Familien må blive bevidst om alkoholens indvirkning og i fællesskab arbejde med at ændre vanerne.

 

Familieklubberne

mødes hver uge. Klubberne har få regler. 1. tavshedspligt, 2. møde til tiden, 3. taler for sig selv og om sig selv, 4. deler erfaringer. Klubben vælger en formand, en kasserer og medlemmerne skiftes til at være referent.

En uddannet Klubassistent (Servant Teacher) deltager i møderne og hjælper med at holde klubben på sporet uden at være leder eller terapeut.

Interne kurser

er blandt andet familiekursus, hvor medlemmer fra landets familieklubber kan lære om alkohol, sundhed, familiedynamik og klubsystemet.

 

Familieklub logo: familieklub.dk cirkel med personer der holder i hånden